AVV: de democratische vakbond

Effect coronacrisis op sectoren maart 2020

Retail 
De detailhandel is een van de sectoren waar de coronacrisis er stevig inhakt. Winkelstraten zijn uitgestorven. Veel grote concerns als IKEA, Bijenkorf, Primark, C&A, Van Tilburg, Dille en Kamille hebben de deuren gesloten. Anderen blijven open, zolang dat toegestaan is en zolang de veiligheidseisen nageleefd kunnen worden.  

AVV krijgt veel vragen van werknemers over die veiligheid. Kan ik blijven werken? Wat moet ik doen als ik thuis een zieke heb? Wat moet ik doen als mijn werkgever de regels niet goed naleeft? Kan ik thuisblijven als ik bang ben ziek te worden? Op deze en nog veel meer vragen vind je antwoorden in onze helpdesk voor de retail.  

Ondertussen heeft AVV samen met de twee andere bonden in de retail, CNV Vakmensen en de Unie, frequent overleg met de werkgeversvereniging Inretail. We hebben onder meer afspraken gemaakt over hoe werkgevers om moeten gaan met de noodmaatregelen uit het NOW-pakket, voor zover daar onduidelijkheden over bestonden. We blijven in overleg om te monitoren of de maatregelen goed uitpakken en of aanvullende maatregelen nodig zijn.   

Zelfstandige klinieken 
De situatie is per kliniek heel verschillend. Sommige klinieken zijn gesloten, andere blijven open en sommige werken samen met ziekenhuizen door patiënten over te nemen, of door middelen over te dragen, of personeel te detacheren.  

AVV heeft in overleg met werkgeversvereniging ZKN afspraken gemaakt om de termijn voor het verrekenen van plus- en min-uren te verlengen, zodat klinieken meer mogelijkheden hebben om als de crisis voorbij is, werknemers in te zetten om de alsdan verwachte zorgvraag goed aan te kunnen.  

Technische groothandel 
Sociale partners leggen de laatste hand aan de cao-tekst. Werkgevers hebben een verzoek gedaan om de loonsverhogingen van oktober naar achteren te schuiven. De vier betrokken vakbonden, AVV, FNV, CNV en de Unie hebben aangegeven hier niet in mee te gaan. 

Bloemenhandel 
Bloemenwinkels en kwekers hebben veel last van de Corona-crisis. De zakelijke markt is hard geraakt, evenementen gaan niet door, en veel openbare gebouwen sluiten de deuren. Op de bloemenveiling is meer aanbod dan vraag, partijen worden uit de handel genomen. Aan de andere kant sturen wel meer mensen een bloemetje nu ze niet meer op bezoek kunnen komen. Ook is er door de thuisblijvers meer behoeft aan bloemen in huis.  
AVV en VBW hebben een gezamenlijke verklaring opgesteld.

Kunsteducatie 
De culturele sector is meteen keihard geraakt door de Corona-crisis. Alle concerten, voorstellingen en optredens zijn uitgesteld of afgelast, lessen in groepen zoals dans en theater mogen niet meer en orkesten kunnen niet meer repeteren. In deze sector werken heel veel zzp’ers, het hoogste percentage van alle sectoren in Nederland. Gelukkig blijft deze sector de sector van de creatieve geesten. Vrijwel heel muziekles gevend Nederland is in een mum van tijd overgestapt op online lessen via alle denkbare middelen. Mooi is om te zien dat alle informatie sectorbreed wordt gedeeld en dat de handen op alle fronten ineengeslagen worden om hier doorheen te komen.  

Kringloopbedrijven 
Veel kringloopbedrijven hebben inmiddels de deuren gesloten. Medewerkers en vrijwilligers zijn ziek of blijven uit voorzorg thuis. Medewerkers die nog wel werken gebruiken de tijd om de winkels te herinrichten en zich voor te bereiden op na de Corona-crisis. De verwachting is dat veel mensen nu hun huis opruimen en er weer veel naar de Kringloop zal worden gebracht.  

De cao-onderhandelingen zijn voorlopig opgeschort. Wel wordt begonnen met het actualiseren van het functiewaarderingssysteem. Dat is een goed project om juist nu te doen.  

Blue Circle  
Bij Blue Circle is een  aantal projecten abrupt gestopt, opnames met veel publiek kunnen niet meer, projecten waarvoor medewerkers in het buitenland moeten filmen hebben de mensen weer naar Nederland gehaald. Er is wel vraag naar andere content, maar dat moet op afstand worden geproduceerd. Van veel medewerkers met tijdelijke projecten is het contract niet verlengd. De verwachting is wel dat zodra de crisis over is er weer veel vraag naar producties is.  

28 maart 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel