AVV: de democratische vakbond

AVV reageert op plannen voor nieuwe pensioenwet

Er komt eindelijk een nieuwe pensioenwet, die hopelijk eerlijker uitpakt voor jongeren, flexwerkers en zzp’ers. AVV maakt gebruik van de mogelijkheid om de conceptwet te verbeteren.

Aan de nieuwe pensioenwet gingen jaren gesteggel vooraf. De belangen lagen ver uiteen, terwijl het stelsel steeds meer kraakte in zijn voegen, omdat het was ontworpen in een tijd dat mannen veertig jaar bij dezelfde werkgever werkten. Die tijd bestaat niet meer.

Nu ligt er dan eindelijk een conceptwet van 50 pagina’s wettekst. Tot 12 februari mag iedereen reageren op dat concept. De regering gaat dan aan de slag met alle opmerkingen en kritiek. De versie die er dan ligt, gaat dan door naar de Raad van State voor advies, wordt dan behandeld door de Tweede Kamer en tot slot door de Eerste Kamer.

Het is belangrijk om in deze fase al je kritiek of suggesties in te dienen. Daarmee kan het wetsvoorstel worden verbeterd. Maar ook als de regering niets doet met de kritiek is een inbreng handig. Tweede Kamerleden kunnen deze inbreng ook gebruiken om het wetsvoorstel te amenderen, veranderen dus.

In het kort komen onze suggesties neer op het professionaliseren en democratiseren van het pensioenstelsel. Ook dat gaat jongeren, flexwerkers en zzp’ers helpen, naast natuurlijk de mensen met een vast contract die recht hebben op inspraak en een goed bestuurd pensioenfonds.

04 februari 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel