AVV: de democratische vakbond

Nieuw kabinet moet aan onze kinderen denken

De verkiezingen gingen niet over het minimumloon, pensioenen, ongelijkheid en de flexibele arbeidsmarkt. Ook nauwelijks over corona of de klimaatcrisis.

De verkiezingen werden in elk geval op sociale media gedomineerd door vrouwenhaat en nationalisme. Althans, dat was uiteindelijk de tweestrijd die de progressieve kiezer naar het D66 van Sigrid Kaag dreef en de rechtse kiezer naar een keur aan partijen op rechts. Uiteraard bleef de VVD de grootste want veel Nederlanders vinden het eigenlijk wel prima zo, met manager Mark rustig aan het roer. 

Hittegolven
Maar als het inderdaad zo is dat de meeste Nederlanders geen verandering willen, blijft de arbeidsmarkt en ons getreuzel met de opwarming van de aarde dan ook hetzelfde? Gaat er pas wat veranderen als te veel mensen last krijgen van de onzekerheid op de arbeidsmarkt, overstromingen en hittegolven? Dan zijn we te laat. 

Oorlog
Schrijver Tommy Wieringa beschreef het meest accuraat wat we aan het doen zijn. We zijn een oorlog tegen onze kinderen en kleinkinderen aan het voeren. Maar die oorlog is zo sluipend dat we het niet opmerken. Omdat we nu zo weinig doen tegen klimaatverandering veroorzaken we een verschroeide aarde voor onze kinderen. Uitspraken dat het wel een tandje minder kan of we ons niet moeten haasten zijn in feite een langzaam uitgesproken oorlogsverklaring aan onze kinderen. 

Oude industrie
Het is om die reden dat wij als vakbond vinden dat wij, maar ook andere vakbonden, maatregelen moeten steunen die klimaatverandering tegen te gaan.  AVV steunt nu als enige vakbond het initiatief BurgerberaadKlimaat. Wij zullen niet pleiten voor het openhouden van vervuilende bedrijven als er niet tegelijkertijd wordt ingezet op omschakeling naar milieuvriendelijke productie en omscholing van de medewerkers. Wij zullen niet pleiten voor het behoud van de agrarische sector zoals ie is, maar alleen voor landbouwbedrijven die de stikstofuitstoot daadwerkelijk verminderen en om circulair te werken. Wij vinden dat werknemers die meedenken over minder afval en schoner woonwerk-verkeer ondersteund moeten worden.

Nieuwe verdelingsvraagstukken
Via de wereld van werk is een wereld te winnen voor het klimaat. Onze inzet is dat werk groener wordt, en mensen zich kunnen omscholen. Wij geloven ook dat in een groene economie er genoeg welvaart te verdelen is, maar dan moet je wel de nieuwe verdelingsvraagstukken willen benoemen. 

We hopen van harte dat het nieuwe kabinet wel denkt aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

19 maart 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel