AVV: de democratische vakbond

Een beetje optimisme bij winkelmedewerkers

Medewerkers in de winkels hebben het zwaar in coronatijd. Onzekerheid over het behoud van hun baan, gedwongen thuiszitten, gepuzzel met min-uren of compleet ander werk moeten doen. Dat hoorden we in de laatste bijeenkomst met ondernemingsraden uit de sector en in onze helpdesk.

Nu de winkels weer open gaan kijken ze op tegen het ‘weer politieagentje moeten spelen’ en de extra druk van het handhaven van de coronaregels.

Maar er zijn ook positieve geluiden te horen van winkelmedewerkers, het is niet alleen maar kommer en kwel. Om de heropening van de winkels te vieren geven we hieronder een paar redelijk vrolijk stemmende uitspraken van de mensen uit onze bijeenkomst.  

  • ‘Mijn bedrijf staat achter het personeel. Als mensen een klacht indienen over hoe wij de Coronaregels hanteren, dan houden ze er rekening mee dat wij op ons tandvlees lopen. Het bedrijf gaat er vanuit dat wij de juiste beslissing hebben genomen in een discussie met een klant. Dat voelt heel fijn.’  
  • ‘Wij hebben als kringloopbedrijf veel met marktplaats gedaan. Het was veel werk, maar we hebben het vooral ingezet voor de speciale en leuke dingen. We verkochten door heel Nederland. We zien nu dat online de toekomst is en gaan een eigen webshop bouwen. Zo leer je nog eens wat.’ 
  • ‘Door minimale bezettingen vanwege zieke medewerkers en het moeten handhaven van de Corona regels was het ontzettend druk op het werk. Met het hoofdkantoor is daarom afgesproken dat extra zaken die bij het werk horen, zoals bepaalde administratie, nu even niet worden gedaan. We kunnen ons nu echt richten op de klant en het naleven van de regels.’ 
  • ‘Bij ons heeft niemand min-uren hoeven schrijven. Als we thuis moesten blijven, dan mocht je ‘bijzonder verlof’ schrijven. We hebben gewoon doorbetaald gekregen.’ 
  • ‘Bij de eerste lockdown waren we bang om onze baan kwijt te raken. Dat leeft nu niet meer.’ 
  • ‘Mijn vrouw moest thuiswerken, maar ik was blij dat ik toch elke dag gewoon naar de winkel kon en contact kon houden met mijn collega’s. Dat sociale aspect in het werk is heel belangrijk.’ 
  • ‘Medewerkers zijn verzocht op vrijwillige basis hun vakantiedagen op te nemen, met name als ze nog veel dagen hadden staan. Dat is door de meeste medewerkers gedaan, ook al konden we niet echt weg op vakantie. Als we weer los gaan, dan hebben we voldoende mensen.’  

Het thuiswerken zal vooral voor de servicekantoren een rol blijven spelen, maar voor de winkels wordt het hopelijk weer als vanouds. Iedereen keek uit naar de heropening: zin in het contact met klanten en op het werk lol maken met elkaar

30 april 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel