AVV: de democratische vakbond

Werknemers RET willen AVV, werkgever durft niet

RET

Een aantal werknemers bij de RET, het Rotterdamse trambedrijf, was het zat. Ze waren het zat dat hun arbeidsvoorwaarden zo star waren. Zat dat dezelfde mensen bepaalden wat er in de cao kwam. Zat dat alleen leden van bepaalde vakbonden mochten stemmen.
Deze werknemers vonden de cao te ouderwets. Zelfroosteren, iets dat jonge mensen met kinderen graag doen, kan nog steeds niet. In het personeelsbeleid moet meer rekening worden gehouden met de vaardigheden die je in toekomst nodig hebt. Jongere medewerkers staan steeds meer onder druk om de ouderen te ontzien. Het verloop onder jonge medewerkers is groot. Dat moet anders kunnen, dachten ze.

                                                                                                                                                                                                                de tekst gaat door onder de afbeelding

Foto: R. Keus

Foto: R. Keus

Werknemers werven leden
Al googelend kwamen ze op de website van AVV. Een vakbond die de inzet voor de cao laat bepalen door werknemers en waar álle werknemers mogen stemmen. Dat was wat ze nodig hadden, want de werknemers van de RET lijken allang niet meer op de vakbondsleden die de cao bepalen.
In korte tijd mobiliseerden ze een flink aantal collega’s om lid te worden van AVV. Want pas als je 30 leden hebt, mag je bij RET aan de cao-tafel zitten.

Nieuwkomers zijn eng 
Ondanks dat AVV voldoet aan de eis van 30 leden, is het niet zeker of AVV mag meedoen aan de komende cao-ronde. De werkgever lijkt te luisteren naar de andere bonden, die geen zin hebben in de nieuwkomer.
Of AVV nu wordt toegelaten of niet, de leden van AVV bij RET blijven doorgaan met zich inzetten voor een eerlijke cao. Het is tijd dat werknemers mogen meepraten over de inhoud van hun cao. Of je nou lid bent van een vakbond of niet. Het is tijd voor vernieuwing van de cao voor de RET.

24 februari 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel