AVV: de democratische vakbond

Gedwongen winkelnering en viezigheid

Provincies

Gedwongen pensioensparen prima, gedwongen winkelnering liever niet. Maar dan in elk geval geen vieze dingen in het schap.  

Stel je voor dat er maar een winkel is. Je moet er heen voor al je spullen en eten. Maar er wordt alleen maar rommel en vies eten verkocht. Het lijkt een beetje op Oost-Europa voor de val van de Berlijnse muur, de hoogtijdagen van het communisme.  

Ons pensioenstelsel lijkt daar een beetje op. Je moet als je werknemer bent bij een bepaald pensioenfonds een flink deel van je salaris verplicht in de pot gooien om voor je pensioen te sparen, maar je hebt geen enkele invloed op wat er met je geld gebeurt. Het pensioenfonds kan domme besluiten nemen en je geld er doorheen jassen, een rommel maken van de administratie of beleggen in wapens, tabak en fossiele industrie. Want alleen met sparen kom je niet aan een goed pensioen, er moet ook worden belegd. Maar over het beleggingsbeleid heb je niks te zeggen.  

Idioterie 

Wij hebben niets tegen de verplichting om voor je pensioen te sparen. Als je dat namelijk niet verplicht, gaan mensen er pas over nadenken als het te laat is, namelijk ver na hun 50e. En dan spaar en beleg je nooit meer genoeg om een beetje dezelfde levensstandaard aan te houden. We hebben wel wat tegen de idioterie dat je als deelnemer niets te zeggen hebt over wat er met je geld gebeurt. Bijvoorbeeld het beleggen in bedrijven die de aarde nog een tikkie extra opwarmen.  

Bij het ambtenaren en lerarenpensioenfonds ABP is het extra vreemd dat het fonds nog belegt in fossiele industrie. De overheid, politici en ambtenaren dus, heeft het klimaatakkoord van Parijs getekend, maar diezelfde politici en ambtenaren beleggen vervolgens in vervuilende industrie. Of denk aan al die docenten die hun leerlingen de gevolgen van de opwarming van de aarde moeten doceren. ‘Maar he jongens, mijn pensioen wordt er wel beter van’.  

Protest 

AVV heeft op 25 juni met tientallen andere organisaties geprotesteerd bij ABP tegen het beleggen in fossiele industrie. We willen blijven protesteren, net zo lang tot ABP haar beleggingsbeleid verandert. Het cynische is dat als ABP twintig jaar geleden al begonnen was om in groene energie te beleggen ze 25 miljard euro meer rendement voor de pensioenen had gehaald dan met de beleggingen in fossiele industrie.

Wil je ook meedoen met het protest tegen het beleggingsbeleid? Dat kan bij www.wijwillenaantafel.nl. Dat zijn ambtenaren die de samenwerking met AVV hebben gezocht. 

12 juli 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel